Atletinja Brigita Langerholc: Tummo dihalna tehnika – Dihalna tehnika, ki mi je spremenila življenje

mag. Brigita Langerholc Žager predstavlja dihalno tehniko, ki njej pomaga premagovati stres in izboljšati športne sposobnosti. 

::

 

Za Saturn Računovodstvo piše : mag. Brigita Langerholc Žager

Brigita Langerholc Žager je uspešna slovenska atletinja, olimpijka, na Poletnih Olimpijskih Igrah v Sydneju leta 2000 je dosegla 4. mesto v teku na 800m

::

Mag. Brigita Langerholc Žager o dihalni tehniki, ki znižuje stres in povečuje telesno zmogljivost.

Že zgodaj v otroštvu sem se bojevala s hudo obliko astme in raznovrstnimi alergijami. Takrat si nisem predstavljala, da bom v odrasli dobi lahko dihala s polnimi pljuči, niti to, da bom kdaj postala vrhunska športnica ali tekla celo v finalu na olimpijskih igrah. Pri tem so mi najbolj pomagale različne dihalne tehnike. Dihalna tehnika, ki se je izkazala za najboljšo, je prikazana v posnetku, o njej pa si več lahko preberete v nadaljevanju.

::                                           ‏

­

Najbolj so mi pomagale dihalne vaje

Leta raziskovanj, z namenom izboljšave mojega zdravstvenega stanja, so se začela že v srednji šoli. Poskusila sem jogo, vzhodnjaške tehnike umirjanja, meditacijo, vizualizacijo, kasneje v poklicni karieri športnice pa sem delala z najboljšimi pulmologi, zdravniki, bioterapevti, kot je Marjan Ogorevc.

Najbolj so mi pomagale dihalne tehnike joge, kot so razne tehnike pranayame, ujjayi dih in Tummo dihalna tehnika.

Z vsakodnevnim izvajanjem tehnik sem pozdravila astmo in celo izboljšala pljučno kapaciteto, vse to je vodilo do boljših psihofizičnih sposobnosti, ojačanja imunskega sistema in zmanjšanja stresa.

::

Najboljša dihalna tehnika in njene prednosti

Končno sem na svojem »potovanju« spoznala tehniko dihanja iz učenja Wima Hofa. Pri tej dihalni tehniki se:

 • ob globokem dihanju v telesu začne kopičiti kisik – tudi do 3x več, kot v običajnih okoliščinah.

 • Izloča pa se ogljikov dioksid in njegova koncentracija v telesu močno pade.

 • Zniža se stres, izgine strah in občutimo večji mir. Proizvede se energija, izločati se začnejo strupi, sočasno pa tudi spodbudimo živčni, imunski in endokrini sistem, krvni obtok in srce.

::

Kako izvajamo dihalno tehniko

Tehniko dihanja izvajajte zjutraj, čez dan, pred sestankom, pred športno aktivnostjo. Če imate težave s spanjem, pa preden zaspite.

Sprostite se, zavzemite udoben položaj. Lahko sedite, ležite, pol-ležite… Priporočljivo je, da se s hrbtom ne naslanjate močno na zid, saj bo učinek optimalen, če boste ob izvajanju tehnike lahko nekoliko premikali trup. Ob dihanju se širi in krči prepona in praktično celotni trup.

::

Vaja poteka takole:

1) Globoki, ritmični vdihi (30x-50x), s katerimi poskušate aktivirati čim večji del pljuč, ter delni izdihi, kar pomeni, da ne izdihnete vsega zraka.

2) Po zadnjem izdihu zadržite dih čim dalj časa, poskušajte vsaj minuto in pol. Če vam ne uspe, povečajte število vdihov, na primer s 30 na 40 ali 50.

3) Ponovno vdih in zadrževanje zraka v pljučih 10 do 15 sekund.

4) Izdih.

::

Navadno izvedete naenkrat več zaporednih ciklusov, tri ali štiri, ki tvorijo vajo.

::

Kako izvajamo vajo – oglejte si v videu:  https://www.youtube.com/watch?v=tBqv1HzGG7o

::

Športno aktivnim posameznikom priporočam, da drugo točko – zadrževanje zraka, pri zadnjem ciklusu nadomestijo z zelo obremenilno fizično aktivnostjo, kot so sklece, počepi, tek na mestu z utežmi in podobno. Vse ostale točke oziroma deli ciklusa ostajajo isti.

::

Dodatna navodila za še boljši učinek

::

1.vaja: Praktični napotki Dihalne tehnike (osnova)

 1. Sprostite se in pričnite zavestno dihati iz abdominalnega predela; ne preplitvo in ne pregloboko. Zamislite si, da napihujete balon. Storite to vsaj 30x.
 2. Ko začutite nasičenost kisika v telesu, zaključite prvi del: najprej nežno, a popolnoma izdihnite. Potem ponovno vdihnite, kolikor lahko in nato nežno, a popolnoma izdihnite ves zrak ter zadržite dih. Torej zaključite prvi del s praznimi pljuči. Zadržujte to stanje brez diha, kolikor dolgo lahko, priporočljivo je vsaj minuto in pol.
 3. Ko začutite potrebo po dihanju, globoko vdihnite in zadržite dih okoli deset sekund (lahko tudi več). S tem ste zaključili prvi cikel.

::

Potem vse skupaj ponovite. Z redno vadbo boste čez čas sposobni zadržati dih dalj časa in prišli boste še globlje v vaš sistem: v imunski sistem, živčni sistem, krvni obtok in srce.

::

2.vaja: Praktični napotki za jačanje imunskega sistema

Najprej izvedite dva ciklusa 1.vaje (osnovna dihalna tehnika), nato pa zaključite cikel z 2.vajo za najboljši rezultat.

 1. 30-35x globoko vdihnite in izdihnite, ne izdihujte na silo. Dihajte zavestno iz trebuha.
 2. Pri zadnjem izdihu nežno izdihnite in zadržite to stanje s praznimi pljuči čim dalj časa. Cilj naj bo 90 sekund, na začetku bo verjetno manj.
 3. Nato globoko vdihnite in zadržite zrak s polnimi pljuči 10-20 sekund in začnite takoj izvajati fizično aktivnost kot so sklece ali počepi, dokler lahko.
 4. Izdihnite. Sprostite telo in se umirite.

::

3.vaja: Praktični napotki za Aktivne športnike

Najprej izvedite dva ciklusa 1. vaje (osnovna dihalna tehnika), nato pa zaključite cikel s 3. vajo za najboljši rezultat.

 1. 30-35x globoko vdihnite in izdihnite, ne izdihujte na silo (dihajte zavestno iz trebuha)

 2. Pri zadnjem izdihu nežno izdihnite in zadržite to stanje s praznimi pljuči čim dalj časa ter takoj začnite izvajati počepe ali sklece, delajte jih kolikor dolgo jih lahko. Ko ne gre več….

 3. …………..globoko vdihnite in zadržite zrak s polnimi pljuči 10-20 sekund

 4. Izdihnite. Sprostite telo in se umirite.

::

OPOZORILO: To dihalno tehniko izvajajte vedno in izključno le v varnem okolju! Nikoli v vodi, v vozečem avtomobilu….Vaše vodilo naj bo, če bi v tistem trenutku zaspali, ali bi se vam lahko zgodilo karkoli?

::

Če si želite naučiti to tehniko z mojim vodenjem, me lahko kontaktirate na:

Email:  info@brigitalangerholc.si

Facebook:  https://www.facebook.com/brigita.langerholc.3

Instagram:  https://www.instagram.com/brigitalangerholc/

Linkedin:  https://www.linkedin.com/in/brigita-langerholc-95435113/

WWW:  http://brigitalangerholc.si/

::

Želim vam veliko napredka pri dihanju v vsakdanjem življenju! 

::

Brigita Langerholc Žager je uspešna slovenska atletinja, olimpijka, 4. mesto v teku na 800m na Poletnih Olimpijskih Igrah v Sydneju leta 2000, Bloudkova nagrajenka. Je univerzitetna diplomirana ekonomistka na University of Southern California in magistra Menedžmenta neprofitnih organizacij na Fakulteti za družbene vede. Svojo poklicno pot je začela pri Olimpijskem komiteju Slovenije kot predsednica Komisije športnikov, članica odbora pri Fundaciji za šport, nadaljevala s treniranjem mladih upov atletike, zadnja leta pa se je posvetila predavanju in vodenju Športnih vadb in joge v podjetjih in za posameznike.

::

Na njenih delavnicah ljudje pridobijo veščine zavestnega dihanja, sproščanja, naučijo se zopet čutiti samega sebe. Je učiteljica ashtanga joge I. stopnje, reikija I. stopnje, certificiran in licenciran NLP Praktik in predsednica Atletskega kluba Naklo.

::

V svoji 18-letni atletski karieri je sodelovala z najboljšimi mentorji na svojih področjih, kot so Marjan Ogorevc (terapevt naravnega zdravljenja), Kim Vincent in Aleksander Šinigoj (NLP izobraževanja), Ole in Marjana Bloch (motivacijska trenerja), Zdenko Domančič (bioterapevt) in v zadnjem času Boris Vene (mednarodni avtor in ustanovitelj protokola Body Reset).

::

::

Tematike:

Brigita Langerholc | dihalna tehnika | Tummo |

  Računovodstvo

  Davčno svetovanje

  Nakup d.o.o.

  Virtualna pisarna